POMOCY!!!
magdaP: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma długość 10cm. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa, jeśli przekątna jego ściany bocznej
tworzy z przekątną podstawy kąt 60o.
13 sty 15:55
Trivial: Jakieś próby?
13 sty 15:58
magdaP: wogóle nie idzie mi to zadanie nie mam pojęcia jak je zaczać robić, moja inicjatywa stoi w
miejscu po zrobieniu rysunku:(
13 sty 15:59
Trivial:
13 sty 16:05
Trivial: Aj, źle przeczytałem...
13 sty 16:07
magdaP: właśnie taki rysunek narysowałam i nie wiem co dalej:(
13 sty 16:07
Trivial:
13 sty 16:12
magdaP: ja na narysowałam taki jak ten pierwszy i wyciągnełam ten trójkat nie wiem co dalej!
13 sty 16:14
Trivial:
Ten drugi rysunek jest dobry.
Zauważamy, że trójkąt utworzony z D, d, D jest równoramienny, a że α = 60o jest to trójkąt
równoboczny ⇒ D = d ⇒ jest to sześcian.
13 sty 16:14
magdaP: faktycznie i co dalej?
13 sty 16:19
Trivial: nom skoro to sześcian to już wiemy jak policzyć pole całkowite i objętość?
13 sty 16:20
magdaP: znam wzór!
Pc= 2a2+4ah
V= a2 * h
13 sty 16:23
Trivial: a co jest naszym h?
13 sty 16:23
magdaP: 10
13 sty 16:27
Trivial: tak. h = a. Zadanie samo się rozwiązuje.
13 sty 16:28
agula: hej pomożesz mi w 2 zadaniach
13 sty 16:29
magdaP: chwila i nie wiem co dalej nadal:( prosze napisz mi obliczenia, pobobne miałam na pracy
klasowej i tez je zawaliłam.
13 sty 16:29
Trivial:
a − krawędź podstawy
H − wysokość graniastosłupa
a = 10 cm
Wcześniej pokazaliśmy, że jest to sześcian ⇒ a = H
Pc = 2a2 + 4a*a = 6a2 = 6*100 cm2 = 600 cm2.
V = a2 * H = a2 * a = a3 = 1000 cm3.
13 sty 16:32
magdaP: dziękuje!
13 sty 16:33
13 sty 16:33