Prawdopodobieństwo
Gupia: Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty, jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wybranych
kart będzie co najmniej jeden as?
Zrobiłam to w inny sposób ale chciałabym się nauczyć robić takie zadania za pomocą symbolu
newtona. Powiedzcie czy dobrze to robię.
Jeżeli prawdopodobieństwo A' jest złe to powiedzcie jak to powinno wyglądać i co to P(A') =
14 sty 10:31
Bogdan:
ASY POZOSTAŁE KARTY | RAZEM
4 48 | 52
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
A': 0 4 | 4
A − wylosowano co najmniej jednego asa
A' zdarzenie przeciwne do A, nie wylosowano asa
| | | | 52*51*50*49 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 1*2*3*4 | |
| | | | | | 48*47*46*45 | |
|A'| = | * | = 1 * |
| |
| | | | 1*2*3*4 | |
| | |A'| | |
P(A') = |
| , P(A) = 1 − P(A') |
| | |Ω| | |
14 sty 10:52
Gupia: Dzięki Bogdan trudne to jest
14 sty 10:58