obliczyć ile ziemi należy przemieścić
sam:

Mam pytanie jak obliczyć ile ziemi należy nasypać i jaką ilość ściąć z góry zbocza aby ze
skarpy o kącie 60 st (rys po lewej) zrobić skarpę o kącie 45 i 35 st
wysokość skarpy 11,5 m długość 3200 m
dero2005:
a11,5 = tg 30 =
√33
b11,5 = tg45 = 1
b = 11,5
PΔ
ABC =
a*11,52 = 22,04
PΔ
ABD =
b*11,52 = 66,125
PΔ
ACD = 66,125 − 22,04 = 44,085 m
2
V = P
ACD * 3200 m = 141072 m
3 ziemi należy ściąć z góry i wywieźć lub połowę tego ściąć z
góry i usypać na dole bez wywożenia