Macierz odwrotna sprawdzenie
Konrad: Czy macierz odwrotna do macierzy:
|1 1 2|
|2 6 9|
|−1 1 0|
jest równa
| 9 −1 3|
| 9 −1 5|
|−8 1 −4|
?
12 sty 23:01
Trivial: Przemnóż i się przekonasz.
12 sty 23:03
Jack:
widać, że jak pomnożysz pierwszy wiersz przez pierwszą kolumnę, nie dostaniesz 1... pewnie
zapomniałeś podzielić przez det A.
12 sty 23:03
Basia:
na pewno nie, bo 1*9+1*9+2*(−8)≠1
12 sty 23:05
Konrad: dzielilem przez det2, z tym ze det wyszlo −2, jednak w drugiej kolumnie mialem same 2, wiec
myslalem ze mozna z nich wycianac 2 zamieniajac na 1.
wtedy zamiast − (1/2) mialbym −1,

no nic. wiec proboje jeszcze raz o.O :<
12 sty 23:08
Konrad: Czy to bdzie macierz
|4,5 −1 1,5|
|4,5 −1 2,5|
| 4 1 −2|
?
12 sty 23:29
;p: a co to jest na macierz ?
12 sty 23:34
help: ?
12 sty 23:36
Jack:
zdaje się, że tak. Coś podobne mi wyszło. Zawsze możesz sprawdzić przemnażając...
12 sty 23:37
Konrad: Hai.
niby pasuje, tz mi pasuje, ale zawsze moge sie pomylic, a swoj blad trudno zobaczyc

wiec zalozmy ze jest ok. O.o
a teraz, chodzi o to ze mam takie zadanie
X * ta pierwsza macierz = |0 −1 3|
|2 0 1|
w zwiazku z czym potrzebowalem tej macierzy odwroconej.
po wymnorzeniu
|0 −1 3|
|2 0 1|
przez ta macierz odwrocona
|4,5 −1 1,5|
|4,5 −1 2,5|
| 4 1 −2|
wychodzi mi macierz
|7,5 4 −8,5|
|13 −1 1 |
Ktora po wymnorzeniu przez macierz
|1 1 2|
|2 6 9|
|−1 1 0|
nie daje
|0 −1 3|
|2 0 1|
...
=i nie moge znalezc bledu... pomozecie?
12 sty 23:53
Konrad: Dobra juz nie trzeba

znalazlem blad

nie
|4,5 −1 1,5|
|4,5 −1 2,5|
| 4 1 −2|
tylko
|4,5 −1 1,5|
|4,5 −1 2,5|
| −4 1 −2|
13 sty 00:08
Gustlik: Zastosuj bezwyznacznikowy algorytm wyznaczania macierzy odwrotnej:
operacje na wierszach
[ A | I ] −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−→[ I | A−1 ]
Gdzie I − macierz jednostkowa, czyli taka, która na głównej przekatnej ma 1, a wszędzie indziej
0.
Polega to na tym, że do swojej macierzy "dobudowujesz" macierz jednostkową o takich samych
rozmiarach, a następnie robisz operacje na wierszach OBU macierzy jednocześnie, jak w
eliminacji Gaussa tak, aby z lewej strony wyszła macierz jednostkowa, wtedy z prawej wyjdzie
Ci macierz odwrotna.
U Ciebie macierz blokowa będzie wyglądała tak:
|1 1 2|1 0 0|
|2 6 9|0 1 0| =
|−1 1 0|0 0 1|
A po wykonaniu operacji na wierszach
|1 0 0| |
|0 1 0| A−1 |
|0 0 1| |
13 sty 00:32
Konrad: Fakt, calkowicie zapomnialem o tym sposobie xD
dzieki
13 sty 00:34
Gustlik:
13 sty 23:20