twierdzenie o trzech prostych prostopadłych
Mateusz: w trójkącie boki mają długości: |AB|=60cm, |AC|=|BC|=50cm. Odcinek AD jest prostopadły do
płaszczyzny ABC. Odległość punktu D od prostej BC jest równa 52cm. Oblicz odległość punktu D
od płaszczyzny ABC.
13 sty 19:41
nick:
22 wrz 17:30
wika: Odległość punktu D od odcinka CB wyznacza odcinek DE który jest ⊥ do CB.
Rzut odcinka DE na płaszczyznę ABC daje odcinek AE.
Zgodnie z twierdzeniem o 3 pr. prostopadłych DE⊥BC ⇒ AE⊥BC, czyli AE jest wysokością ΔABC
| | 1 | |
PΔABC=2* |
| *30*√502−302=1200 |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔABC= |
| *50*IAEI=1200 stąd AE=48 |
| | 2 | |
IADI=
√522−482=20
20 lis 21:47
Janek191:
Ponad trzy lata spóźnienia
20 lis 21:48
wika: Wiem, zauważyłam, ale zadanie było bez odpowiedzi.
Myślę, że nadal są chętni żeby skorzystać z podpowiedzi
20 lis 21:52