logarytmiczna z parametrem #2
wx99: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
f(x)=log2((m+1)x2 + mx + m − 2) jest zbiór liczb rzeczywistych.
Dziedzina,
(m+1)x2 + mx + m − 2 > 0
P1.
a≠0 i Δ<0 => m+1≠0 => m≠−1
P2.
m=−1 => −x − 3>0 => x< −3
(dla m = −1 nie spełnia)
P1. Δ= m2 − 4−(m+1)(m−2)<0
m2 − 4(m2 − 2m + m − 2) <0
m2 − 4m2 + 4m + 8 < 0
−3m2 + 4m + 8 < 0
δ= 16 + 96 = 112
I w tym momencie padam i jestem bezsilny, pomoze ktos ?
14 sty 13:11
nikka: √Δ = 4√7
natomiast nie jestem pewna co do poprawności warunków ...
14 sty 13:29