rozwiązywanie nierówności
blackdevil: PILNIE PROSZĘ O POMOC


BłAGAM
Mam pracę domową z rozwiązywania nierówności , a wcale nie rozumiem tego zagadanienia . Dlatego
, jeśli ktoś mógłby mi pomóc , najlepiej z wytłumaczeniem , będę ogromnie wdzięczny .
Rozwiąż nierówności :
a)3x−2/2x−3<3
b)7x−4/x+2 większe/równe 1
c)x
2−6x+11<6/x
d)x
4+x
2+1/x
2−4x−5<0
13 sty 13:46
ewka: 3x−2/2x−3<3 3x−x<3+3 2x<6 x<3
13 sty 13:59
ewka: 7x−4/x+2≥1 7x−4x≥1−2 3x≥−1
x≥1/3
13 sty 14:01
jo: | | 3x−2 | |
a) |
| <3 Df=R\{32} |
| | 2x−3 | |
(−3x+7)(2x−3)<0
(−3x+7)(2x−3)=0
x=
73 ∨ x=
32
x∊(−
∞,
32)∪(
73,
∞)
13 sty 14:11
jo:
13 sty 14:13
blackdevil: 3x−2−3(2x−3) /2x−3<0
Nie rozumiem tego etapu zadania . czy to zostało pomnożone przez (2x−3)2?
13 sty 14:32
miley: TAM MUSISZ ZROBIC WSPÓLNY MIANOWNIK
| | 3x−2 | |
|
| I DLA −3, DLATEGO STĄD TO SIE WZIEŁO
|
| | 2x−3 | |
13 sty 14:44
MATEMATYKAOdaczegoTO: 3(x−2)−4x > x+5
7 kwi 22:17