Pomocy błagam jutro spr!. : <
adam.: jaką moc ma silnik który poruszając się ruchem jednostajnym ciągnie przyczepę o masie 200 kg na
drodze 20 m, przez 20 seknud. Współczynnik tarciia q o podłoże.
Jak to zrobić? mi wyszło 2000 W.
korzystałem ze wzorów p = w/t
później W= F *s * cos α
F= m*g
i na koniec wszystko podstawiłem pod p = w/t .
ale nie brałem we wzorach tego współczynnika tarcia ,a w szkole ponoć inaczej to robili , i mam
źle. ponoć brali wzór na początek v = s/t.
z góry dziękuje za pomoc. Chemia i matematyka to nie moja mocna strona.
13 sty 21:29
adam.: Wie ktoś jak rozwiązać, to zadanie?.
13 sty 21:42