Określ liczbę rozwiązań równości w zależności od parametru m.
nieboracze: Określ liczbę rozwiązań równości w zależności od parametru m.
|x+3| = m − |m−3|
Najłatwiej jest chyba narysować ten wykres(wpierw x + 3) ale nie mam pomysłu co zrobić z tym
(m−3)
13 sty 21:56
Trivial:
Rozbij na dwa przypadki:
1. m ≥ 3
2. m < 3
Potem już łatwo.
13 sty 21:57
nieboracze:

Czyli:
1
o |x+3| = m + m − 3
Teraz wykres |x+3| = 2m − 3
2
o |x+3| = m − m + 3
Teraz wykres |x+3| = 3
O to chodziło?
13 sty 22:00
Trivial:
Tak. Dla m < 3: m się redukuje i równanie ma zawsze ma 2 rozwiązania.
Dla m ≥ 3:
|x + 3| = 2m − 3
Ma 2 rozw. gdy:
2m − 3 > 0
Ma 1 rozw. gdy:
2m − 3 = 0
Nie ma rozw. gdy:
2m − 3 < 0
Każdy wynik konfrontujemy z dziedziną m ≥ 3.
13 sty 22:04
nieboracze: W sensie kontrolujemy − czyli sumujemy końcowe?
bo dla 2o to zwykła równość bezwzględną:
|x+3| = 3
x + 3 = 3 v x + 3 = − 3
x = 0 v x = −6
I teraz o co chodziło ze słówkiem "konfrontujemy" ?
13 sty 22:07
Trivial:
Tu nie trzeba nic rozwiązywać. Trzeba tylko napisać, dla jakiego m równanie ma:
− brak rozwiązań
− jedno rozwiązanie
− dwa rozwiązania
Dla m < 3: m się redukuje i nic nie trzeba już z tym robić, zawsze ma 2 rozw.
dla m ≥ 3:
to co wyżej i każdy wynik na się mieścić w dziedzinie m ≥ 3.
to wszystko.
13 sty 22:09
nieboracze: Ahh, proste

tak jak z funkcją kwadratową, z parametrami
13 sty 22:11