obliczanie wysokości w czorościanie foremnym
kasia: jak obliczyć H w czworościanie foremnym z krawędzią 6 cm?
13 sty 21:26
Niunia85:
z wzoru na objętość
| | a3√2 | |
a na czworościan foremny V= |
| |
| | 12 | |
3
√3H=18
√2
| | 18√2 | | 6√2 | | √3 | | 6√6 | |
H= |
| = |
| * |
| = |
| =2√6 |
| | 3√3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
13 sty 21:36
wnikliwy:
Najpierw jak masz tą całą piramidę patrzysz na podstawę − trójkąt równoboczny
2/3 wysokosci tego trojkata równobocznego i krawędź która leci w górę da Ci możliwość
wyliczenia z Tw. Pit wysokości.
Odp. 2√6
13 sty 21:45