Wyznacz pochodną
kejtin: | | 2 | | 3√x2 | |
y=( |
| − √3)(4x 3√x + |
| ) |
| | √x | | 3x | |
13 sty 10:31
kejtin: moglby ktos pomoc
13 sty 14:33
Trivial:
(ab)' = a'b + ab'.
[f(a)]' = f'(a)*a'
To i wzory z tabeli to wszystko czego potrzebujesz.

Spróbuj.
13 sty 14:36
kejtin: sama nie dam rady dopiero ucze sie tego rozwiazywac

Musze miec chociaz jeden przyklad zrobiony bym potrafia robic cos dalej sama:(
13 sty 14:50
Trivial: Mogę dać wskazówkę: Pozbądź się pierwiastków i ułamków sprowadzając wszystko do pewnych potęg
x. Potem skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu i to wszystko.
13 sty 14:55
kejtin: pomozesz mi ?

a wiec:
| | 2 | | x23 | |
y=( |
| − 312) (4x x13 + |
| )
|
| | x12 | | 3x | |
Nie umiem zapisac by x
12 było w potędze
Jesli dobrze zrobilam wyzej, to jak teraz pozbyc sie ulamkow?
13 sty 16:20
13 sty 16:22
kejtin: zamienmy dla przykladu pierwszy wiersz, jesli mamy:
| | 2 | |
( |
| ) to czy to bedzie tak? : (2x12)−1 raczej nie..
|
| | x12 | |
do wyzszej potegi tez nie bo dawaloby inna wartosc
Podaj mi przyklad na liczbach
13 sty 16:32
13 sty 16:36
kejtin: czyli:
y=(2x
−1/2) − 3
1/2)(4x *x
1/3 + (x
2/3 * 3x)
−1/2
?

Jak widzisz probuje
13 sty 16:45
Trivial:
| | 2 | | 3√x2 | |
y = ( |
| − √3)(4x3√x + |
| ) |
| | √x | | 3x | |
| | x−1/3 | |
y = (2x−1/2 − √3)(4x4/3 + |
| ) |
| | 3 | |
| | x−1/3 | | x−1/3 | |
y'= (2x−1/2 − √3)'(4x4/3+ |
| ) + (2x−1/2 − √3)(4x4/3+ |
| )' |
| | 3 | | 3 | |
| | −1 | | x−1/3 | |
y' = 2* |
| x−3/2(4x4/3+ |
| ) + |
| | 2 | | 3 | |
| | 4 | | | |
+ (2x−1/2 − √3)(4* |
| x1/3+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Jeśli chcesz to możesz sobie uprościć.
13 sty 16:53
kejtin: a powiedz mi czemu 4x * 3
3√x to 4x*4/3 ?

co sie stalo z drugim x'e m ?
13 sty 16:57
Trivial:
xa*xb = xa + b
x = x1.
13 sty 16:59
kejtin: dziekuje Ci bardzo za wytlumaczenie !
Powiedz mi jeszcze (dla upewnienia sie) w drugim wierszu y' gdzie mamy 2*−12x
To czytajac jest dwa razy minus 1/2 razy x do minus 3/2 tak ?
13 sty 17:06
Trivial: tak.
13 sty 17:25
kejtin: Dziękuję Ci bardzo za pomoc kimkolwiek jesteś
13 sty 17:38