matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
roznica ciagu
Hania:
w ciagu arytmetycznym dane sa wyrazy: a1=5 a3= −1 oblicz roznice tego ciagu
13 sty 17:23
Godzio:
a
3
− a
1
= 2r ( ze wzoru a
m
− a
n
= (m − n)r ) −1 − 5 = 2r −6 = 2r r = −3
13 sty 17:24