Szeregi
Marek: Proszę bardzo o szybką pomoc. Tylko jedno zadanie z szeregów.
Nie mogę dać sobie rade. Próbowałem z kryterium d'Alemberta ale nie wychodzi mi.
13 sty 21:17
Marek: Oczywiście ∑ ∞ n=1
13 sty 21:17
Marek: ip
13 sty 21:23
pytam: powino chyba wyjsc
13 sty 21:25
Marek: Pomożesz?
13 sty 21:27
pytam: a z czym masz dokladnie problem. Sam nei jestem w tym najlepszyu tak btw
13 sty 21:29
Marek: | [(n+1)!]2 | | (2n)! | |
| * |
| = ... Co dalej? |
| (2n+3)! | | (n!)2 | |
13 sty 21:37
pytam: dlaczego +3?
13 sty 21:38
Marek: Podstawiamy za "n" n+1 czyli 2(n+1)=2n+2
Mała literówka.
13 sty 21:40
pytam: Nie mozesz tak tego chyba zrobic. Bedzie po prsotu (2n+1)!
13 sty 21:41
Marek: W takim wypadku jaki jest sens podstawiania n+1?
| | an+1 | |
Kryterium d'Alemberta mówi lim | |
| |=λ |
| | an | |
13 sty 21:43
pytam: zeby sprawdzic czy jest zbiezny czy nie

. Nie mozna tak robic jak zrobiles teraz
13 sty 21:50
Marek: No właśnie

Wiem, że jest zbieżny, ale jak to udowodnić?
13 sty 21:52
pytam: | [(n+1)!]2 * (2n)! | | n!2 * (n+1)2 *2n! | |
| = |
| |
| (2n+1)! * (n!) | | 2n! *(2n+1) * n! | |
13 sty 21:58
pytam: tam w mianowniku n!2
13 sty 21:59