PLISSSSS... pomóżcie Zadania Tekstowe
Rani: Za 40 normalnych i ulgowych biletów do kina zapłacono 504zł.
Bilety normalne były po 15zł, a ulgowe o 20% tańsze. Ile było biletów normalnych, a ile
ulgowych?
Odp. do zadania to:8bilet ów normalnych i32 ulgowe
PROSZĘ tylko o obliczenia

BŁAGGGAM
13 sty 16:06
patiqq: x−ilość biletów normalnych
y−ilość biletów ulgowych
504−cena wszystkich biletów
40−ilość wszystkich biletów
x+y=40
15−cena biletu normalnego
| | 1 | |
15−20%*15=15− |
| *15=12(zł) |
| | 5 | |
12−cena biletu normalnego
x+y=40
x*15+y*12=504
klamerka
x+y=40
15x+12y=504
x=40−y
15*(40−y)+12y=504
x=40−y
−15y+12y=504−660
x=40−y
−3y=−96]/(−3)
x=40−y
y=32
x=40−32
y=32
x=8
y=32
13 sty 18:06
patiqq: okey nie musisz mi dziękować

!
13 sty 19:59