Jak to obliczyć
Melus: (x−3+3)(X−3−3) Gdy X−3√3 −2
13 sty 22:17
Melus: To jak pomoże ktoś zaliczyć semestr

: )
13 sty 23:25
marta: nie rozumiem co tam dalej jest napisane z tym x
13 sty 23:39
marta: czy tam jest napisane, ze x jest rowny pierwiastek 3 stopnia z trzech do potegi −2
13 sty 23:40
marta: jesli tak to to wyrazenie jest to wzor skroconego mnozenia, po skorzystaniu z tego wzoru nalezy
poprostu podstawic za x do tego co nam wyszlo z moich wyliczen powinno wyjsc72
13 sty 23:42
Melus: Czyli (x−3+3)(X−3−3)=x−3(−3)−3x−3+3x−3−9=x−9−3X−3+3x−3−9
X−9−9
ijak to dalej podstawic ?
14 sty 00:14
marta: tak ale powinno byc x−6
14 sty 00:15
marta: bo x−3*2
14 sty 00:16
Melus: To jak powinno wyjść x−6 To gdzie w tym jest błąd ? do już sie z tym pogubiłem.
14 sty 00:21
marta: korzystasz z tego wzoru (a+b)(a−b)=a2−b2
14 sty 00:23
Melus: No dobra zastosowałem ten wzór, ale dalej nie wiem jak wyliczyć reszte.
14 sty 00:50
marta: no dalej podstawiasz za x co tam masz i wychodzi ladnie
14 sty 00:53
marta: mi wyszlo 72
14 sty 00:53
Melus: Do tego jest jakiś wzór żeby to policzyć ?
14 sty 01:03
Melus: czyli jak to skonczyc ?
14 sty 10:18