! proszę o pomoc
oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość ściany bocznej wynosi 4√3 i
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. z własności kątów 60 i 30 stopni już
powyliczałam, ale nie wiem co dalej, jak mam obliczyć a które jest potrzebne do Pp i Pb?
α=60
x=4√3
| a√3 | ||
b= | ||
| 6 |
| b | ||
cosα= | ||
| x |
| ||||||||
cos60= | ||||||||
| 4√3 |
| 1 | a | ||
= | |||
| 2 | 24 |
| 12√3 | ||
b= | =2√3 | |
| 6 |
| a2√3 | 1 | |||
PPC=PP+3PB= | +3( | ax=36√3+72√3=108√3 | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 1 | |||
V= | PPH= | *36√3*6=72√3 | ||
| 3 | 3 |