oblicz wartość wyrażenia (logarytmy)
Mihau: Oblicz wartość wyrażenia a−b jeśli:
a=[5log100 3log3 * 3log100 5log5]2log58
b=4√36−16√5 * (4+2√5)1/2
* − znak mnożenia
13 sty 18:32
Mihau: na górze jest a−b
13 sty 18:32
13 sty 18:32
sssss: log1 , takie cos nie istnieje
13 sty 18:36
Mihau: a widzisz tutaj cos takiego?
13 sty 18:41
sssss: w a w licznikach
13 sty 18:41
Mihau: zmienone już był błąd
13 sty 18:46
Mihau: zmienone już był błąd
13 sty 18:46
Mihau: ?
13 sty 22:44
Monika: | | log3 | | log3 | |
log1003 = |
| = |
|
|
| | log100 | | 2 | |
| | log5 | | log5 | |
log1005 = |
| = |
|
|
| | log100 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(5 |
| *3 |
| )2log158= 15log158= 8
|
| | 2 | | 2 | |
b=
4√36−16√5*
√4+16√5 =
=
√(4−16√5)*(4+16√5)
=
√20−16=
√4=2
20 lut 16:41