granica limU{ {x^4-a^4}{x^3-a^3} }x→a
Rozgryzacz: granica znowu liczyłąm i nic nie doszłam
14 sty 13:35
14 sty 13:37
Trivial:
Prawdopodobnie trzeba rozbić wszystko wzorami skróconego mnożenia, a potem się coś skróci.
14 sty 13:38
nikka: x4 − a4 = (x2−a2)(x2+a2) = (x−a)(x+a)(x2+a2)
x3 − a3 = (x−a)(x2 + ax + a2)
nawias z minusem się uprości i do reszty podstawiasz pod x a ... chyba powinno być dobrze
14 sty 13:40
Rozgryzacz: hmm tyle wiem bo zajrzałąm do odp ale nie wiem od czego mam zaczac
na poczatku rozzbiłam x
(x
2−a
2)(x
2+a
2)
na dole [x−a)(x
2−2ax+a
2)
i co dalej zaczełąm cos robic ale dalej nic nei wychodzi
14 sty 13:42
Rozgryzacz: jzu widze moj bład

ok dzieki wielkie
14 sty 13:46