Nierówność wymierna
rumpert: Mam ostatnie zadanko:
Dla jakich wartosci parametru mam wykresy funkcji nie mają punktow wspolnych
| | m | |
f(x) = |
| , g(x) = (m−1)x |
| | x | |
No i obliczyłem i wychodzi mi cały czas m∊(0,1> a w podręczniku odpowiedź to m∊<0,1>
14 sty 00:44
rumpert: Mógłby ktoś tu swoje obliczenia zapisać?
14 sty 00:47
rumpert: Pomoże ktoś?
14 sty 00:51
rumpert: up
14 sty 00:55
Jack:
dla zera również nie ma punktu wspólnego ponieważ, f(x) nie jest tam nawet określona
14 sty 01:01
rumpert: czyli które dobrze? moje czy ksiązka ma błąd?
14 sty 01:02
Spaz: nie za bardzo widzę jakiekolwiek normalne obliczenia. mi zawsze mówili że jak coś jest
oczywiste to napisz: bo to widać. a jak sobie podstawisz pod graniczne wartości to pasuje. ja
tu widzę 3 przypadki gdzie bym wszędzie robił 3 różne rysunki ale mi było już zbyt dawno do
szkoły
14 sty 01:04
Spaz: książka ma dobrze
14 sty 01:04
Jack:
No więc jak wstawisz do f(x) wartość m=0 powstanie prosta y=0 jednakże z wyciętym punktem x=0!
Natomiast wówczas g(x)=−x czyli przechodzi przez oś OX właśnie w tym punkcie (x=0)!
Czyli faktycznie dla x=0 również się nie przecinają.
14 sty 01:06
Jack:
"Czyli dla m=0 również się nie przecianją."
14 sty 01:10
Gustlik: Rozwiąż układ równań:
{ y=(m−1)x
Przyrównaj do siebie te funkcje, wyjdzie Ci równanie kwadratowe z parametrem m. Prosta nie ma
punktów wspólnych z hiperbola <=> równanie to nie ma rozwiązań, a więc Δ<0.
14 sty 01:23
rumpert: Ok, dziękuje chyba rozumiem − Zawsze będziemy sprawdzali wartość dla 0?
14 sty 01:26
rumpert: np.: w takim wypadku nie patrzymy na m dla 0
g(x)= x+m
Ale chyba już rozumiem
14 sty 01:33
Gustlik: Tak, bo to wynika z własności równania kwadratowego: Δ>0 → 2 rozwiązania (wtedy prosta przecina
hiperbolę w 2 punktach), Δ=0 → 1 rozwiązanie (wtedy prosta będzie styczna do hiperboli) oraz
Δ<0 → brak rozwiązania (wtedy prosta nie ma punktów wspólnych z hiperbolą).
W ten sam sposób można też badać liczbę punktów wspólnych prostej z inna krzywą stopnia
drugiego, np. z parabolą czy okręgiem. Pozdrawiam.
14 sty 01:34
rumpert: Dziękuje bardzo

a wiedza: "z parabolą czy okręgiem" na pewno przyda się w przyszłości
14 sty 01:37