prosta granica
Karol: prosta granica a jednak mi cośnie gra bo w odpowiedziach mam inaczej. Proszę o sprawdzenie:
| | x+2 | |
lim x→(−2) |
| wyciągam (x+2) z mianownika przed nawias i jest wtedy |
| | X5+32 | |
| | X+2 | | 1 | |
|
| skracam i podstawiam i wychodzi mi |
| a więc 1/32 a w |
| | (X+2)(X4+16) | | 16+16 | |
odpowiedziach mam 1/80...
13 sty 19:14
Karol: nikt mi nie pomoże?
13 sty 19:56
jo: Czy napewno mianownik dobrze rozłożyłeś na iloczyn?
13 sty 19:58
Karol: no tak... dopiero zobaczyłem co ja tam stworzyłem. Dzięki za pomoc
13 sty 20:00
teta:
Hola, hola

od kiedy to:
(x+2)(x
4+16)= x
5 +2x
4 +16x +32 ≠ x
5 +32
a
5+b
5= (a+b)(a
4−a
3b+a
2b
2 −ab
3+b
4)
x
5+2
5=(x+2)(x
4−2x
3+4x
2−8x +16)
13 sty 20:00
Karol: wiem wiem, dzięki bardzo za odpowiedzi.
a jeszcze takie coś, znów mi co innego wychodzi:
13 sty 20:04
teta:
w liczniku zastosuj a
3−b
3 =(a−b)(a
2+ab+b
2)
w mianowniku 2( x−5)( x+5)
i jazda
13 sty 20:06
teta:
przepraszam
w liczniku a3+b3= (a+b)(a2−ab+b2)
13 sty 20:07
Karol: takoż zrobiłem i figa...
13 sty 20:08
Karol: ok, bląd rachunkowy, juz poprawiłem, dzięuję
13 sty 20:10
13 sty 20:11
13 sty 20:12
teta:
fakt niezaprzeczalny
| 25+25+25 | | 15 | |
| = − |
| |
| 2*(−10) | | 4 | |
13 sty 20:17