matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany.
Lukasx:
Dal jakich wartości m, wielomian W jest podzielny przez dwumian x−3, gdy: W(x)=x
3
−9x
2
+mx−15
13 sty 16:08
M4ciek:
W(3) = 0 0 = 27 − 81 + 3m − 15 69 = 3m
m = 23
13 sty 16:16