Wyznacz dziedzine, rozwiąż równanie, rozkład wielomianu na czynniki, oblicz,
Kurzel: Elo mam problem z poprawa sprawdzianu dotyczacego nierównosci, wyznaczania dziedzin, rownan
kwadratowej i rozkladu na czynniki. Ostatnio mi pkt zabraklo do zaliczenia no i pech chcial ze
zaliczylbym spr gdybby nie jakis wyjatkowy przyklad dotyczacy rozkladu na czynniki. Pomozcie
mi z zadaniami i powiedzcie co sie z czego bierze. Ps zad 5 rozwiazalem, od razu wypisalem
rozklad na dwa pierwiastki 7 i narysowalem os. nie wiedzialem zbytnio jak sie zabrac za
pozostale bo np w dziedzinie mialem x a do ostatnich dwoch nie wiedzialem jak sie zabrac.
Pomozcie chodzi o poprawe semestru musze zaliczyc ten spr i liczby rzeczywiste

.
Zad. 1 oblicz
(x−3) (x+3) − (x+2)
2
Zad. 2 wyznacz dziedzinę
x−3
−−−−−−−−−
x
2+2x
Zad. 3 rozłóż wielomian na czynniki
a). x
2−6x+9
b). x
3−2x
2+2x−4
Zad. 4 rozwiąż równanie
x
2−9
−−−−−−−−−− = 0
x+3
Zad. 5 rozwiąż nierówność
x
2<7
Zad. 6 rozwiąż równanie
(2x+1)
2 = 25
Zad. 7 rozwiąż równanie
7(x
2+2) (x
2 − 81) = 0
13 sty 14:59
miley: NA KIEDY POTRZEBUJESZ TE ZADANIA?
JAK CHCESZ MOGE JE ZROBIC I WYSŁAC NA EMAILA TOBIE
TERAZ JESTEM W PRACY I DUZO BY MI ZAJEŁO PISANIE ROZW. NA FORUM
POZDR. MILEY
13 sty 15:26
jelou: Zad 1.
(x−3)(x+3)− (x+2)
2 =
= x
2 − 3
2 − (x
2 + 4x +4) =
= x
2 − 9 −x
2 − 4x − 4 = −4x −13
tutaj w kwestii wyjaśnienia to tylko wzory skróconego mnożenia
13 sty 15:38
jelou: Zad 2.
x
2+2x = x(x+2)
D = R − {0; −2}
tutaj żeby wyznaczać dziedzinę to trzeba wziąć dół tego ułamka i rozłożyć na czynniki tak jak
wielomian a potem od rzeczywistych odjąć te jakby pierwiastki żeby się równało zero. Czyli
prościej mówiąc rozwalić na czynniki i przyrównać to do zera.
czyli Dzedzina = Rzeczywiste bez 0 i −2 chyba!

bo mi to też zawsze w
głowie miesza
13 sty 15:44
miley: TAK ZGADZA SIE JESLI CHODZI O DRUGIE
PODAJE WYNIKI
3. A. (X−3)2
B. (X−2)(X2+2)
4 X=3 −3 SIE WYŁĄCZA UWZGLEDNIONE W DZIEDZINIE
5X NALEŻY (−P{7), P{7})
6. X=−3 X=2
13 sty 15:52
miley: A 7 JEST Z TYM T ZASTEPCZYM, OKI SORRY ALE SPADM DO DOMKU
JAKBY CO NAPISZ SMS 662034578 POZDR
13 sty 15:53
kurzel131: Zadania mam na 1 lutego w razie czego pomozcie fast, bo moge miec identyczne
26 sty 17:38
kurzel131: moj mejl kurzel131@wp.pl prosze o rozwiazanie z ew wyjasnieniami dlaczego tak a nie inaczej do
all zadan

bo przy dziedzinach mnie skolowaly zadania a jak sie dowiedzialem w gildi bo
pytalem sie o zadania to rozwiazanie bylo banalne
26 sty 17:47
karolina: 1. x2−32−(x2+22+2*2x)=−9−4−4x=−13−4x
2. dziedzine to musisz tylko podac jakie nie moze byc x, w mianowniku nie moze byc zera wiec:
x2+2x≠0
x(x+2)≠0
x≠0 x+2≠0
x≠−2
x∊R−{−2,0}
3a) (x−3)2
4. mnozysz obu stronnie przez (x+3) zeby nie miec ulamka.
i masz x2−9=0
(x−3)(x+3)=0
x+3 x=−3
5. x2<7
x<√7
6.(2x+1)2=25
2x+1=√25
2x=5−1
2x=4
x=2
7.
30 sty 09:14
jo:
22 wrz 16:33
jo: 
22 wrz 16:34
22 wrz 16:34
22 wrz 16:34
jo: 
22 wrz 16:34
jo:
22 wrz 16:34
jo:

22 wrz 16:37
hg: Ω≤≥≥≥≥≥≥∞δδδδδ
4 paź 20:17
Justyna: a jak się wyznacza dziedzinę z takiego równania:
√x+1=3
27 wrz 17:41
Mila:
√x+1=3
D:
x+1≥0⇔x≥−1
27 wrz 18:36
Janek191:
√ x + 1 = 3
x + 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ − 1
x ∊ < − 1; +∞ )
=============
27 wrz 18:37