CHEMIA
kosa: Oblicz zawartość procentową węgla w cząsteczce kwasu Heksanowego.
Wiem że to jest C4H9COOH ale co z tym dalej to nie wiem
13 sty 18:58
Mateusz: liczysz mase molową tego kwasu i wiedząc ze
100% związku→masa molowa kwasu
x%→ masa węgla w cząsteczce kwasu
13 sty 19:01
kosa: węgiel ma 12u
wodór ma 1u
tlen ma 16u
C5=12u*5=60u
H10=1u*10=10u
O2=16u*2=32u
60u+10u+32u=102u
60/102*100%=56%
13 sty 19:03
kosa: węgiel ma 12u
wodór ma 1u
tlen ma 16u
C5=12u*5=60u
H10=1u*10=10u
O2=16u*2=32u
60u+10u+32u=102u
60/102*100%=56%
to ma być tak?
13 sty 19:04
Mateusz: C
4 a więc 4*12
13 sty 19:04
Mateusz: a nie dobrze tam jest 5 at węgla masz ok
13 sty 19:06