matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trudna pochodna tw Hospitala jak?
aser:
nie wiem nawet jak to ruszyc: lim (x+3)(e
2
x
−1) x−>
∞
kosmos
14 sty 12:06
Trivial:
Jaki kosmos, to proste jest.
Pomijam limesy.
e
2/x
− 1
−2
e
2/x
*(
)
x
2
(x + 3)(e
2/x
− 1)=
=
H
=
=
1
x + 3
1
−
(x + 3)
2
x
2
+ 6x + 9
= 2e
2/x
*
→ 2.
x
2
14 sty 12:33