proszę o rozwiązanie;)
iwonka: log32 8 =
13 sty 21:28
Gustlik: Stosuję wzór na zmianę podstawy logarytmu
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html .
Zamienię podstawę na 2, ponieważ zarówno 8 jak i 32 to potęgi 2 i log
2 z tych liczb mozna
łatwo obliczyć:
| | log28 | | 3 | |
log328= |
| = |
| |
| | log232 | | 5 | |
13 sty 23:31
ICSP: Zapewne problem w tym że na podstawie nie ma zmiany podstawy logarytmu.
Z definicji logarytmu można otrzymać coś następujacego: (32)c = 8
13 sty 23:32
Gustlik: Na podstawie nie ma WIELU przydatnych rzeczy, co nie oznacza, że nie musimy tego znać. Program
z matematyki i fizyki leży niestety na łopatkach, ponieważ wycięli wiele przydatnych i
prostych metod, a potem zadania robi się metodami "dookoła świata", bo trzeba omijac proste
metody, ponieważ zostały one wykreślone z programu. Ale na maturze można stosować te metody,
mało tego, można stosować metody nie objęte szkolnym programem nauczania, np. można obliczyc
pole prostokąta za pomoca całki, byleby tylko poprawnie rozwiązać zadanie.
Dlatego proponuję wszystkim, nawet tym, co zdaja matmę na poziomie podstawowym, aby zapoznali
się z tym, co Jakub na tej stronie zaznaczył na brązowo jako materiał rozszerzony. I
stosować te metody. Pozdrawiam.
13 sty 23:44
teta:
log328= x
z def. log. 32x= 8
25x= 23
5x=3
x=
13 sty 23:44
teta:
| | 1 | | 3 | |
log328= log25 (23)= |
| *3log22= |
| |
| | 5 | | 5 | |
13 sty 23:50