Całki
Natasha : Całki, całki... Mam zestaw całek do rozwiazywania, pojawiają się jednak w niektórych problemy,
nie wiem , nie moge wpaść na to co zrobić, co podstawić....
13 sty 19:01
Natasha : kolejna całka
| | dx | |
∫ |
| czy to jest rozwinięcie Eulera...? jeśli tak to mnei nie obowiązuje, |
| | √x2+x+3 | |
i nie musze miec tego zrobione
13 sty 19:04
Natasha : zostalo ich jeszcze troche, prosze o pomoc, na 40 nie potrafie rozwiązać 6... jutro
kolokwium...
| | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| i co dalej  jak zrobić jednocześnie rozkład |
| | x3+1 | | (x+1)(x2−x+1) | |
na ułamki proste i ściąganie do arctg prosze o rozwiązanie końcówki....
| | xdx | | xdx | |
∫ |
| =∫ |
| i znów dalej nie wiem jak  trudno do tego |
| | x3−3x+2 | | (x+2)(x−1)2 | |
dojść samej... a nie widziałam rozwiązanego przykładu mam tylko wzory i sposób, jednak nie
potrafie dalej..
13 sty 19:35
Trivial:
1. sinx = t, potem dążymy do arcsin
2. Dążymy do wzoru:
| | dx | |
∫ |
| = ln|x + √x2 + k| + c. |
| | √x2 + k | |
3. Rozkładamy np. tak:
| | 1 | | A | | 2x − 1 | | C | |
|
| = |
| + B |
| + |
| |
| | (x+1)(x2 − x + 1) | | x + 1 | | x2 − x + 1 | | x2 − x + 1 | |
4. Podobnie:
| | 1 | | A | | B | | B | |
|
| = |
| + |
| + |
| . |
| | (x+2)(x−1)2 | | x + 2 | | x − 1 | | (x−1)2 | |
13 sty 19:42
Trivial:
Na końcu powinno być C zamiast B.
Jest:
Powinno być:
13 sty 19:45
ppp: prosze o pomoc czy na tej stronie znajde obliczanie przyblizonej wartosci wyrazenia z rozniczki
funkcji jak nie tu to moze znacie jakas stronke
13 sty 19:46
Natasha : a gdy w pierwszym rozwiązuje to i mam
| | dt | | 1 | | sinx | |
∫ |
| = |
| arcsin( |
| bo w odpowiedziach jest |
| | √5−t2 | | √5 | | √5 | |
13 sty 19:48
Trivial:
| | dt | | 1 | | dt | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | √5 − t2 | | √5 | | √1 − (t/√5)2 | |
√5ds = dt
| | ds | | sinx | |
= ∫ |
| = arcsins + c = arcsin( |
| ) + c. |
| | √1 − s2 | | √5 | |
| | 1 | |
Można bez s jeśli najpierw wyłączymy |
| przed znak całki. |
| | √5 | |
13 sty 20:00
Natasha : ok już to widze dlaczego tak

kolejny przykład 3 też już wychodzi... zaraz zrobie 4 mam
nadzieje że też wyjdzie, bo wkońcu jest analogiczny

dzięki wielkie
13 sty 20:06