BŁAGAMM... Pomocy Zadania Tekstowe
Rani: Za 5 zeszytów i 2 bruliony zapłacono 13zł. Gdyby cena zeszytu była o 10% wyższa, a cena
brulionu o 10% niższa, wówczas ta sama liczba zeszytów i brulionów kosztowałaby 13.50zł.
Oblicz cenę zeszytu i brulionu
PROSZĘ POMÓŻCIE WYNIK TO 1.80ZŁ,2ZŁ BO PISZE Z TYŁU ALE NIE MA OBLICZENIA
13 sty 16:02
Pablo: 5x + 2y = 13
| | 11 | | 9 | |
5* |
| *x + 2* |
| *y = 13.5
|
| | 10 | | 10 | |
Mnożysz drugie równanie razy 10 i pozbywasz się mianownika. No i masz zwykły prosty układ
równań do rozwiązania.
13 sty 16:08
Rani: ma wyjść 1.80ZŁ,2ZŁ to ZADANIE TEKSTOWE
13 sty 16:17
Rani: NIE WYCHODZI MI
13 sty 16:35
patiqq: x−cena zeszytu
y−cena brulionu
5x+3y=13
1,1x−cena zeszytu o 10% wyższa
0,9−cena brulionu o10% niższa
5*1,1x+1,8y=13,50
5x+3y=13
5,5x+1,8y=13,50
13 sty 18:13