rozwiąż równanie sinx i tgx
kejtin: Prosiłabym również o przykład jak rozwiązywać równania
sin3x − sinx = sin2x
oraz
tgx +tg2x=tg3x
Wydaje sie to byc bardzo proste ale nie wiem nawet od czego zaczac, rownan na zajeciach nie
rozwiazywalismy
13 sty 18:03
Basia:
ad.1
| | 3x+x | | 3x−x | |
2cos |
| sin |
| = 2sinxcosx |
| | 2 | | 2 | |
2cos2xsinx − 2sinxcosx=0
2sinx(cos2x−cosx) = 0
| | 2x+x | | 2x−x | |
2sinx*(−2sin |
| sin |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | |
−4sinx*sin |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
potrafisz sobie dokończyć ?
13 sty 18:13
kejtin: A czy nie powinno byc tak? :
3sinx−4sin3 x−sinx=2sinxcosx
2sinx−4sin3 x=2sinxcosx
sinx−2sin3 x−sinxcosx=0
sinx(1−2sin2 x−cosx)=0
sinx(cos2x−cosx)=0
sinx(2cosx+1)(cos−1)=0
?
Bo przecież tam jest sin3x
13 sty 18:31