prosze o pomoc z funkcji
muszka: wyznacz wspolczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c jesli wiadomo ze osia symetrii jej
wykresu jest prosta o rownaniu x=2 a do wykresu naleza punkty A=(0,3) B=(−2,27)
14 sty 13:40
nikka: Punkty A i B należą do wykresu funkcji czyli
0*x
2 + 0*x + c = 3 → c = 3
(−2)
2a −2b + c = 27 → 4a − 2b + c = 27 → 4a − 2b = 24 →2a − b = 12
Oś symetrii paraboli przechodzi dokładnie przez jej wierzchołek i ma równanie x = x
w =
gdzie x
w − współrzędna x wierzchołka paraboli czyli
Rozwiąż układ równań (oblicz a,b,c) :
c = 3
2a − b = 12
b = −4a
14 sty 13:49