granica
pytam: Czy dobrze mysle
| | 1−32x | | 1−3x*9 | |
lim n−>∞ |
| =lim |
| =9? |
| | 1−3x | | 1−3x | |
13 sty 20:41
pytam: ?
13 sty 20:49
Trivial:
Nie.
Przykład:
| 3 − 2*2 | | −1 | |
| = |
| = 1 ≠ 2.  |
| 3 − 2 | | −1 | |
13 sty 20:50
Trivial:
Dzisiaj wtapiam na odejmowaniu.
| 3 − 2*2 | | −1 | |
| = |
| = −1 ≠ 2. |
| 3 − 2 | | 1 | |
13 sty 20:51
pytam: | | 3−2*2 | |
skad sie wzial taki ulamek? |
| |
| | 3−2 | |
13 sty 20:55
pytam: aaa, to zupelnia inny ulamek

. To jaka w moim przypadku powinna yjsc granica?
13 sty 20:58
Trivial:
użyj wzoru skróconego mnożenia.
(1 − 32x) = (1 − 3x)(1 + 3x)
13 sty 21:02
pytam: ale czy to wyjdzie a by na pewno 32x , a nie cos takiego 32x − pierwszym przypadku jest 2x
adrugim 2x.
13 sty 21:10
pytam: ?
13 sty 21:18