(x+1)^2 , (2x+1)^2, (3x-1)^2 dla jakiego x podane liczby są wyrazami ciągu aryt
Caspar: dla jakich wartości x podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego? Podaj te
wyrazy.
(x+1)2 , (2x+1)2, (3x−1)2
13 sty 23:55
marta: trzeba skorzystac z warunku na to ze ciag jest arytmetyczny czyli srodkowy wyraz jest rowny
sredniej arytmetycznej wyrazow stojacych obok niego
13 sty 23:57
Caspar: spróbowałem tak zrobić, ale potem wyszedł mi dziwny pierwiastek z delty i wynik inny niż w
książce, a w tym zadaniu niestety chyba podali dobrą odpowiedź
13 sty 23:59
Spaz: W podanej kolejności?
14 sty 00:00
marta: a moze maja byc dziwne liczby
14 sty 00:01
Caspar: tzn? wyrazy podałem w takiej kolejności jak są w książce
14 sty 00:01
Caspar: nie, wynik jest x=0 oraz x=6
14 sty 00:02
Spaz: 2(2x+1)2=(3x−1)2+(x+1)2 z tw o ciągu arytmetycznym
8x2+8x+2=9x2−6x+1+x2+2x+1
2x2−12x+0
2x(x−6)=0
Jeżeli nie masz dalszych warunków to raczej dla 0 i 6
14 sty 00:04
marta: jak to przeliczylam to tak powinno wyjsc korzytsajac z tego wzoru co wczesniej pisalam przelicz
jeszcze raz gdzies popelniles blad. (w koncowym wyniku nie trzeba nawet delty liczyc)
14 sty 00:05
Caspar: wielkie dzięki
14 sty 00:06
teta:
2(2x+1)2 = (x+1)2 +(3x−1)2
jak poprawnie wykonasz działania to otrzymasz:
2x2−12x=0
x( x−6)=0
x=0 v x= 6
dla x=0 ciąg stały: 1, 1, 1,......
dla x= 6 ciąg: 49, 169, 289,........
14 sty 00:07