zadanie
nika: POMOCY
uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron przy czym każdego dnia czytał jednakową liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. oblicz, ile dni uczeń czytał tę książkę? I jak ja mam to rozwiązać
Trivial:
x − liczba stron w ciągu jednego dnia.
d − liczba dni. d ∊ N
(d − 3)*(x + 8) = 480
dx + 8d − 3x − 24 = 480
Podstawiamy:
| | 480 | |
480 + 8d − 3* |
| − 24 = 480 |
| | d | |
8d
2 − 24d − 3*480 = 0 /:8
d
2 − 3d − 180 = 0
Δ = 9 + 720 = 729
√Δ = 27
d = 15.