Kombinatoryka
lilu: kombinatoryka, pomocy....
1. ola wycięła pasy materiału w trzech różnych kolorach. ile różnych trójkolorowych flag można
utworzyć z tych pasków, jeśli paski układamy poziomo i kolory w jednej fladze nie mogą się
powtarzać?
18 sty 20:08
lilu: błagam pomóżcie, staram się to zrozumieć, bo leżałam 3 tygodnie ze skręconą kostką w domu i
teraz nic nie rozumiem z tego :<
18 sty 20:13
zenon: pierwszy pasek ukladamy na 3 sposoby, drugi na 2, trzeci na 1
3*2*1=?
18 sty 20:14
lilu: dziękuję
18 sty 20:25
zenon:
18 sty 20:26
EXTRACT: korzystasz z wzoru na permutacje bez powtórzeń czyli Pn =3! U Ciebie będzie to wyglądało tak:
P3 =3!=1*2*3
18 sty 20:30
lilu: okej, to już mniej więcej rozumiem, w podobnych zadaniach też dałam radę, ale teraz siedzę nad
kolejnym, narysowałam sobie nawet, ale nie wiem co dalej? jak to zapisać?
do kina wybrało się 6 znajomych: 3 dziewczyny i 3 chłopaków, wśród nich Ania i Bartek. mają
bilety na kolejne miejsca, znajdujące się w jednym rzędzie. na ile sposobów mogą zająć te
miejsca, jeśli
a) dziewczyny mają siedzieć obok siebie,
b) Ania i Bartek mają siedzieć na dwóch środkowych miejscach?
18 sty 21:19
lilu: pomóżcie mi, proszę. nawet nie wiem jaki wzór mam zastosować.
18 sty 21:31
ordon: Skąd masz te zadania jaki zbiór bo chce pocwiczyc przed maturą
24 lis 17:54