ostrosłupy
paweł: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest 2 razy krótsza od wysokości sciany bocznej.
Podaj miare kąta miedzy ścianą boczną a podstawą
18 sty 22:30
bart:

wiem, ze togo nie widac, ale tak jest
18 sty 22:33
18 sty 22:34
paweł: ja właśnie nie wiem jak mam to zapisac
18 sty 22:34
Wojtek:

czerwone−wysokość ściany=h=2H
różowe− wysokość ostrosłupa=H
kąt musi wynosić 30 stopni ponieważ długość boku naprzeciw 30 stopni to H a na przeciwko 90
stopni jest h=2H
trochę zagmatwane ale zrozumiesz
18 sty 22:35
paweł: juz zaczynam łapać dzieki
18 sty 22:37
bart: Wojt, cos Ty zrobil?
18 sty 22:38
Wojtek: krzywy rysunek
18 sty 22:41
bart: aaa teraz widze
18 sty 22:42
paweł: Możecie mi pomóc w jeszcze jednym zadaniu ?
18 sty 22:43
Wojtek: ale wyszło dobrze
18 sty 22:43
Wojtek: dawaj
18 sty 22:43
paweł: chwilka
18 sty 22:44
paweł: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długosc 6. Sciana boczna tworzy z płaszczyzną
podstawy kat 30 stopni, Oblicz V
18 sty 22:45
bart: nie rob mu tego

popatrz na to zadnie wyzej

wyszlo nam tez kat 30
0 a wiec tworzaca ile bedzie wynosic?
18 sty 22:47
bart: nie sorry

myslalem ze to stozek
18 sty 22:48
Wojtek: h1−wysokość podstawy
H=3
h1=9
√3
| | 1 | |
policz pole podstawy, pomnóż przez H i masz objetość  nie zapomnij że V= |
| *H*Pp  |
| | 3 | |
18 sty 22:48
18 sty 22:48
paweł: dlaczego H=3 ?
18 sty 22:52
Wojtek: źle

h=6 teraz chyba dobrze już
18 sty 22:56
Wojtek: nie, H=6, h=12 teraz jest dobrze
| | 1 | |
czyli 6√3= |
| h1 i tak dalej  |
| | 3 | |
18 sty 22:58
paweł: nom ale sory ze zadaje tyle pytan ja nie moge jakos tego ogranąć 3√3=13h1. Znaczy sie
chodzi mi o to skad to sie wzięło
18 sty 23:00
Wojtek:

| | 1 | |
a= |
| wysokości podstawy  |
| | 3 | |
18 sty 23:04
paweł: juz wiem wpadłem na to ale było ciezko dzieki za pomoc nalezy ci sie duzy browar
18 sty 23:06
Wojtek: 2 się nalezą
18 sty 23:07
paweł: dobra niech bedzie paleta
18 sty 23:09
Wojtek: jestem za!
18 sty 23:10
paweł: kiedy idziemy ?
18 sty 23:17
paweł:
18 sty 23:17