abc
Glourious: Witam, nie wiem nawet od czego zacząć.. podam po prostu treść.. i prosze o pomoc.
Metalową kulę o promieniu R=3 przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
| | √5 | |
płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim, że sinα= |
| . Wyznacz promień podstawy tego |
| | 5 | |
stożka.
18 sty 19:21
Glourious: anybody?
18 sty 19:52
nikka: Myślę
18 sty 20:01
Eta:

V
kulki= V
stożka
r,h,l −−− wymiary stożka
4R
3= r
2*h => r
2*h= 4*27= 108
r
2*h= 108
α −−− kąt ostry
| | √5 | | 2√5 | |
sinα= |
| ..... to cosα= √1−sin2α=√1−15= |
|
|
| | 5 | | 5 | |
| | h | | sinα | | √5 | | 5 | | 1 | |
tgα= |
| = |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | r | | cosα | | 5 | | 2√5 | | 2 | |
r
2*h= 108 => r
2*
12r= 108 => r
3= 216 =>
r= 6
r= 6 i h= 3
spr: V(kulki)= 36π
| | 1 | |
V(stożka)= |
| *62*3= 36π
|
| | 3 | |
18 sty 20:05
Glourious: Jesteś z nieba?

Serdecznie dziękuje
18 sty 20:24
nikka: no to miałam dobrze

pisać drugi raz nie ma sensu
18 sty 20:25
Eta:
Na Twoje szczęście ....... narazie z Ziemi (i oby jak najdłużej
18 sty 20:32
Glourious: tego Ci życze ^^
18 sty 20:49