Zbiory
xXxRoksixXx: Proszę o pomoc w zadaniu.
Proszę o opisanie krok po kroku, ponieważ matematyka nie jest moją mocną stroną.
Dane są zbiory:
A={ x: x ∊ R ⋀ | 3 − 2x | >5 }
B={ x ∊ N ⋀ x ≤ 6 }
Wyznacz zbiory A ∩ B , B / A
18 sty 21:07
Wojtek: to zadanie już rozwiązywałem dzisiaj, poszukaj na forum
18 sty 21:09
xXxRoksixXx: wiem widziałam ale nie mam zielonego pojęcia skąd niektóre rzeczy się wzięły. Ja jestem dopiero
w 1 klasie technikum. I przez 3 tygodnie mnie nie było w szkole i mam kilka zadań do
rozwiąznia, z którymi jakoś sobie poradziłam a z tym nie bardzo mogę. Napiszesz mi krok po
kroku

? Bardzo Cię proszę
18 sty 21:11
xXxRoksixXx: 
18 sty 21:18
Wojtek: 
tam było krok po kroku, no może prawie ale ok

zbiór A
najpierw musisz rozwiązać nierówność:
|3−2x|>5 wystarczy rozważyć 2 przypadki, dla 3−2x≥0 i dla 3−2x<0
3−2x>5 ⋁ 3−2x<−5
−2>2x ⋁ 8<2x
x<−1 ⋁ x>4
teraz wyznaczasz przedział: x∊(−
∞,−1)∪(4,
∞), ponieważ x∊R to tak nalezy zostawić ten
przedział

zbiór B
jak wiadomo liczbami naturalnymi są liczby od 0 do
∞
czyli przedział ma postać: x∊{0,1,2,3,4,5,6} bo x≤6

A∩B to część wspólna tych zbiorów

A/B to zbiór A− zbiór B
z tym już sobie poradzisz

ja jestem 2 liceum
18 sty 21:18
xXxRoksixXx: Bardzo Ci dziękuję

. A sprawdziłbyś mi jedno zadanie
18 sty 21:20
Wojtek: od tego tu jestem

, daj to zadanie
18 sty 21:22
xXxRoksixXx: A do tego nie potrzeba narysować tych przedziałów
18 sty 21:27
Wojtek: jak chcesz to rysuj

ja tam nie widzę potrzeby
18 sty 21:28
xXxRoksixXx: | 5 | |
| ( x + 13 )( x + 17 ) ≥ 0 |
| 9 | |
| | 5 | | 65 | |
( |
| x + |
| )( x + 17 ) ≥ 0 |
| | 9 | | 9 | |
x = −13
x + 17 = 0
x = −17
x∊(−
∞,−13> ∪<−17,+
∞)
18 sty 21:34
xXxRoksixXx: Dobrze to mam
18 sty 21:36
Wojtek: źle, sprawdź sobie dokładnie miejsca zerowe
18 sty 21:36
xXxRoksixXx: a możesz to poprawić
18 sty 21:38
Wojtek: nie

, spróbuj sama

, to widać na pierwszy rzut oka
18 sty 21:41
xXxRoksixXx: no nie widzę...
18 sty 21:43
Wojtek: w przedziałach na odwrót

, jak −17 może być po −13

18 sty 21:44
xXxRoksixXx: a no rzeczywiście

A tak to dobrze jest wyliczone
18 sty 21:46
Wojtek: | | 5 | |
dobrze, tylko dołożyłaś sobie roboty mnożąc ten nawias przez |
|  bo tego nie trzeba było |
| | 9 | |
robić
18 sty 21:47
xXxRoksixXx: wiem teraz to zauważyłam że mogłam od razu to wyliczyć....
A sprawdź mi jeśli możesz jeszcze to zadanie:
−3x2 ≤ 120
−3x2 − 120 ≤ 0
Δ=0−1440= − 1440
x∊R
18 sty 21:51
xXxRoksixXx: i jak ?
18 sty 21:58
Wojtek: o matko

−3x
2≤120 |:(−3)
x
2≥−40
a każda liczba podniesiona do kwadratu jest ≥0 więc jest to nierówność spełniana przez
wszystkie liczby rzeczywiste
18 sty 22:07
xXxRoksixXx: Ale tak też może być

.. Bo nam to z delty kazali liczyć
18 sty 22:08
Wojtek: e tam z delty, licz tak żeby było łatwiej

, ale z delty też masz dobrze
18 sty 22:13
xXxRoksixXx: to fajnie

Dziękuję Ci
18 sty 22:22
Wojtek: spoko
18 sty 22:26