granica f-cji
mario: pomocy bo nie daje rady

lim x→1 x
3−3x+2/x
2−2x+1
17 sty 23:05
Eta:
podziel licznik przez mianownik, otrzymasz:
wynik z dzielenia: x+2
lim (x+2)=..........
x →1
18 sty 00:05
Eta:
(x
3 −3x +2) : ( x
2−2x +1)= x+2
−x
3 +2x
2 −x
−−−−−−−−−−
2x
2 −4x +2
−2x
2 +4x −2
−−−−−−−−−−−
= = =
Boję się tylko,że jak tu zajrzy
Gustlik, to zaraz o schemacie Hornera napisze
18 sty 00:14
Gustlik: No i wywołałaś wilka z lasu...
Ale sposób masz dobry
19 sty 01:10
Gustlik: Eta, mam tylko jedną małą propozycję:
Jeżeli dzielisz niepełny wielomian, to w miejsce brakującego składnika proponuję wstawiać go ze
wspólczynnikiem 0, np. 0x2, 0x itp. Ty to wiesz i ja to wiem, ale bez tego wstawienia można
popełnić błąd przy redukcji wyrazów podobnych, czyli np. −3x+2x2=−x2, ponieważ wyrazy te się
niewiele różnią pod względem wygladu i uczniom zdarza się to przeoczyć i jest błąd jak diabli.
Ja bym to zapisał tak:
(x3+0x2−3x+2):(x2−2x+1)
I wtedy będzie porządek z potęgami − we wszystkich kolumnach będą te same potęgi x, a nie x2 i
x czy x3 i x2 − nie będą sie one mieszały. Tak też pokazuje uczniom. Pozdrawiam.
19 sty 01:30
Eta:
Witam
Gustliczku
Zawsze musisz wtrącić "trzy grosze"

Ach...... jak Twoja kobieta z Tobą wytrzymuje?

Pozdrawiam
19 sty 01:35
Gustlik: No widzisz, taki jestem. Ale nie chodzi mi o wtrącanie trzech groszy, tylko o pokazanie
PROSTYCH metod. Po prostu prostuję okrężne metody szkolne, z reguły nieprzyswajalne przez
uczniów. Pozdrawiam
19 sty 01:43