matematykaszkolna.pl
granica f-cji mario: pomocy bo nie daje rady lim x→1 x3−3x+2/x2−2x+1
17 sty 23:05
Eta: podziel licznik przez mianownik, otrzymasz: wynik z dzielenia: x+2 lim (x+2)=.......... x →1
18 sty 00:05
Eta: (x3 −3x +2) : ( x2−2x +1)= x+2 −x3 +2x2 −x −−−−−−−−−− 2x2 −4x +2 −2x2 +4x −2 −−−−−−−−−−− = = = Boję się tylko,że jak tu zajrzy Gustlik, to zaraz o schemacie Hornera napisze
18 sty 00:14
Gustlik: No i wywołałaś wilka z lasu... Ale sposób masz dobry emotka
19 sty 01:10
Gustlik: Eta, mam tylko jedną małą propozycję: Jeżeli dzielisz niepełny wielomian, to w miejsce brakującego składnika proponuję wstawiać go ze wspólczynnikiem 0, np. 0x2, 0x itp. Ty to wiesz i ja to wiem, ale bez tego wstawienia można popełnić błąd przy redukcji wyrazów podobnych, czyli np. −3x+2x2=−x2, ponieważ wyrazy te się niewiele różnią pod względem wygladu i uczniom zdarza się to przeoczyć i jest błąd jak diabli. Ja bym to zapisał tak: (x3+0x2−3x+2):(x2−2x+1) I wtedy będzie porządek z potęgami − we wszystkich kolumnach będą te same potęgi x, a nie x2 i x czy x3 i x2 − nie będą sie one mieszały. Tak też pokazuje uczniom. Pozdrawiam.
19 sty 01:30
Eta: Witam Gustliczku Zawsze musisz wtrącić "trzy grosze" Ach...... jak Twoja kobieta z Tobą wytrzymuje? Pozdrawiam emotka
19 sty 01:35
Gustlik: No widzisz, taki jestem. Ale nie chodzi mi o wtrącanie trzech groszy, tylko o pokazanie PROSTYCH metod. Po prostu prostuję okrężne metody szkolne, z reguły nieprzyswajalne przez uczniów. Pozdrawiam emotka
19 sty 01:43