równanuie wymierne
albert:
18 sty 18:59
albert: proszę o rozwiązanie
18 sty 18:59
równanie wymierne:
18 sty 19:07
Eta:
D= R \ {3}
| x2+1 | | 2x | |
| + |
| = 4x −12 ..... teraz można pomnożyć równanie przez x−3
|
| x−3 | | x−3 | |
x
2+1+2x = (4x−12)(x−3)
wykonaj, działania, redukcję i licz deltę ... dokończ....... pamiętaj o dziedzinie
18 sty 19:09
równanie wymierne: a można zmieniać kolejność przy odejmowaniu?
zmieniłeś 3−x na x−3
18 sty 19:11
Eta:
w liczniku drugiego ułamka było
−2x
to zmieniając znak w mianowniku mamy:
18 sty 19:14
równanie wymierne: to chyba nie będzie tak ponieważ wychodzi mi
−3x2 +26x−35=0
18 sty 19:24
równanie wymierne: Eta: mógłbyś to rozwiazać bo nigdy nie dojdę co i jak a chce sie tego nauczyć
18 sty 19:31
proszę o rozwiązanie:
18 sty 19:41
Wojtek: z tego co Eta podała to tak wychodzi

, sprawdź odpowiedź
18 sty 19:48