matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Chvdy: 1)z talii 52 kart wybieramy losowo 6 kart. ile jest możliwych wyników losowania w których wybierzemy 5 kart jednego koloru? 2)na ile sposobów można rozmieścić w 4 klatkach 18 królików, tak aby w pierwszej było ich 7, w drugiej 5, w trzeciej 4 a w czwartej 2?
nawias
18
nawias
nawias
7
nawias

nawias
11
nawias
nawias
5
nawias

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

*
*
wynik jest taki wg. odpowiedzi. tylko nie wiem czemu odjmujemy za

każdym razem i dlaczego nie ma tej ostatniej "partii królików" proszę o wytłumaczenie co, jak i dlaczego emotka
17 sty 21:20
Eta: 1/ masz 13 kart w jednym kolorze, i 4 takie kolory (piki, trefle, kara, kiery) wybierasz 5 kart z 13 i jedna kartę z 39 −−− w innym kolorze

nawias
13
nawias
nawias
5
nawias

nawias
39
nawias
nawias
1
nawias

4*
*
=........

2/ pierwszych 7królików wybierasz z 18 i umieszczasz w 1 klatce zostaje Ci 11królików, wybierasz 5 z nich i umieszczasz w 2 klatce zostaje jeszcze 6 królików, wybierasz 4 z nich i umieszczasz w 3 klatce i co się stało? ...... zostały juz tylko 2 króliki i muszą iść do 4 klatki z reguły mnożenia mamy:

nawias
18
nawias
nawias
7
nawias

nawias
11
nawias
nawias
5
nawias

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

nawias
18
nawias
nawias
7
nawias

nawias
11
nawias
nawias
5
nawias

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

*
*
*
=
*
*
* 1

17 sty 21:56
Chvdy: dzięki wieeeeeelkie teraz już załapałem emotka znaczy tak mi się wydaje ^^
17 sty 22:07
Chvdy: a jeszcze jedno emotka na ile sposobów można rozmieścić 9 studentów w 3 pokojach 3−osobowych gdy pewni 2 studenci nie chcą mieszkac razem.

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

odpowiedź to 3*
+ 2*

17 sty 22:32
Chvdy: ale też nie wiem jak sie za to zabrac dlaczego zmniejszamy o 2 każde i mnozymy raz 3, raz 2
17 sty 22:38
Chvdy: podbijam emotka
18 sty 21:11
b.: powiedzmy, że skłóceni są Adam i Bogdan.

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

dajemy Adama do jednego pokoju z 2 kolegami z siedmiu (
sposobów), a potem Bogdana z 2

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

kolegami z 5 (
sposobów) −− razem

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

*
sposobów

to jeśli pokoje są nierozróżnialne, a jeśli są rozróżnialne −− to trzeba jeszcze wybrać konkretny pokój dla ekipy Adama (1 z 3), a potem Bogdana (1 z 2) −− czyli powyższy wynik trzeba pomnożyc przez 6 teraz chyba dobrze emotka
18 sty 21:25