Zadanko
Paweł: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę
jedności, to otrzymamy liczbe o 396 większą. Znajdz tę liczbę. jeśli wiadomo że cyfra środkowa
jest średnią arytmetyczną cyfr skrajnych.
Proszę o pomoc bo nie ogarniam!
18 sty 20:34
PAweł: skusi się ktoś na to?
18 sty 20:38
ICSP: Już kiedyś to zadanie robiłem.
18 sty 20:40
ICSP: x − cyfra jednosci
y − cyfra dziesiate
z − cyfra setek
x + y + z = 15
2y = x + z
100z + 10y + x + 396 = 100x + 10y + z
Trzy niewiadome − ukłąd równań z trzema. Wystarczy rozwiązać.
18 sty 20:42
Paweł: aha takie coś..
18 sty 21:12