Help !!
Help !!: Dane są zbiory:
A={ x: x ∊ R ⋀ | 3 − 2x | >5 }
B={ x ∊ N ⋀ x ≤ 6 }
Wyznacz zbiory
A ∩ B , A / B
18 sty 18:00
18 sty 18:23
Wojtek: A={x:x∊R ⋀x∊(−
∞,−1)∪(4,
∞)}
B={x∊{0,1,2,3,4,5,6} zakładając że 0 jest liczbą naturalną

resztę sobie poradzisz
18 sty 18:30
Help !!: oj raczej nie a mogę Cię prosić o całe rozwiązanie? Bo jutro z tego zaliczam a nie wiem jak to
dalej zrobić. Na prostych przykładach wiem. Ale z to nie bardzo mi mówi co zrobić
18 sty 18:32
Help !!: ...........................
18 sty 18:36
Wojtek: z A:
najpierw rozwiązujesz tą nierówność

|3−2x|>5 rozważasz 2 przypadki
3−2x>5 ⋁ 3−2x<−5
x<−1 ⋁ x>4 z tego masz zbiór jaki podałem wcześniej
z B:
skoro mają to być liczby naturalne to zaczynamy od 0 a kończymy na 6−−−>i tu jest drugi zbiór
częścią wspólną będzie zbiór: x∊{5,6}
18 sty 18:40
Help !!: 
?
18 sty 19:14
Wojtek: 
o co chodzi?
18 sty 19:28
Help !!: w tym drugim x może być każda liczba wraz z 6 tak

Nie bardzo nadal wiem jak wyliczyć zaś to A∩B i A/B
18 sty 19:35
Wojtek: każda liczba naturalna od 0 do 6 razem z 6

A∩B to {5,6}
A/B to (−
∞,−1)∪(4,5)∪(5,6)∪(6,
∞) co do tego nie jestem pewien
18 sty 19:38
Help !!: Ok dziękuję
18 sty 19:45
Wojtek: jeśli masz odpowiedzi to sprawdź ten ostatni zbiór
18 sty 19:45
Help !!: Nie mama właśnie odpowiedzi do tego zadania
18 sty 20:14