pomocy
Olka: | | 1 | |
Stosunek obwodów dwóch kwadratów jest równy |
| . Oblicz długość boku każdego z nich, jeśli |
| | 3 | |
wiadomo że suma pól kwadratów jest równa 160cm
3
18 sty 20:22
Olka: pomoże ktoś?
18 sty 20:29
robert: 160 :4 = 40 160−40=120 40:4=10cm 120:4=30cm
18 sty 20:31
robert: sorki to jest zle
18 sty 20:32
Olka: ;>
18 sty 20:36
robert: juz mam jeden bok = 4 drugi 12
18 sty 20:39
robert: chcesz pelne rozw?
18 sty 20:42
Kox: a − bok pierwszego kwadratu
b − bok drugiego
a2/b2 = 1/3
a2 + b2 = 160
18 sty 21:04
Kox: układ równań oczywiście
18 sty 21:04
Olka: Robert tak!
18 sty 21:05
robert: pierwsze rownanie zle powinno byc 4a/4b=1/3
18 sty 21:08
Kox: tak sory nie przeczytałem zadania ze zrozumieniem xDD
18 sty 21:29