planimetria
Angela: Prostokąt o obwodzie 34 cm ma przekątną dlugosci 13 cm . Oblicz pole tego prostokąta
18 sty 19:52
Angela: proszeeeee

!
18 sty 19:57
anette: A próbowałaś układ równan
pierwsze równanie a+b=17 i drugie równanie a
2+b
2=169


Spróbuj , powinno wyjść
18 sty 20:08
Kox: x − krótszy bok prostokąta
y − dłuższy
Mamy układ równań:
2x + 2y = 34
x2 + y2 = 132
Wychodzi, że x = 5 i y = 12
i x = 12 i y = 5
Czyli pole jest równe 60.
18 sty 20:11
anette: No i jak wyszło?
18 sty 20:15
Łoś: Ale jak ci wyszło 5 i 12. Czy moglabys/ moglbys rozpisać?
27 lut 08:59
5-latek : {2x+2y=34/(:2)
{x2+y2=132=169
{x+y=17
{x2+y2=169
{x=17−y
{(17−y)2+y2=169
289−34y+y2+y2=169
2y2−34y=−120
2y2−34y+120=0 (dziele przez 2
y2−17y+60=0
Rozwiaz to równanie
27 lut 09:29