aa
Kasia: Znajdź płaszczyznę symetryczną do płaszczyzny β: 2x−y+z−7=0 względem punktu P(2,3,−1).
Bardzo proszę o pomoc.
19 sty 00:18
AS:
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny danej i przechodzącej przez P
(x – 2)/2 = (y – 3)/(–1) = (z + 1)/1 = t , t E R
W postaci parametrycznej: x = 2 + 2*t , y = 3 − t , z = −1 + t
Znalezione x,y,z wstawiam do równania płaszczyzny,by znaleźć t
2*(2 + 2*t) − (3 − t) + (−1 + t) − 7 = 0 => t = 7/6
Wyznaczam współrzędne punktu wspólnego prostej z płaszczyzną
x = 2 + 2*7/6 = 26/6 , y = 3 − 7/6 = 11/6 , z = −1 + 7/6 = 1/6 R(26/6,11/6,1/6)
Wyznaczam punkt P1 symetrycznie położony względem P
(xP + a)/2 = xR => a = 20/3 , (yP + b)/2 = yR => b = 2/3 , (zP + c)/2 = zR => c = 4/3
Równanie płaszczyzny równoległej do danej i przechodzącej przez P1
2*x − y + z + D = 0
2*20/3 − 1*2/3 + 1*4/3 + D = 0 => D = −14
Szukane równanie: 2*x − y + z − 14 = 0
19 sty 10:32