fizyka
Abrab: sprawdzi mi to ktoś?
Samochód poruszający sie z prędkościa 30
ms chce wyprzedzic pociag jadący w tym samym
kierunku po równoległym do drogi torze.
a)Oblicz predkość pociągu jeżeli samochód wyprzedza w czasue 1 min pociag składający sie z 30
wagonów(wraz z lokomotywą) o długości 20 m każdy. Założenie że samochód poruszając sie nie
zmienia swojej prędkości
Dane: Szukane:
liczba wagonów oznaczmy ,,n" V
p=?
n= 30
długość jednego wagonu
L= 20 m
v=const
Obliczenia:
Δs=V
śr * Δt
| | Vśr * Δt − n*L | | 30ms*60s−30*20m | |
Vp= |
| = |
| = 20m/s |
| | Δt | | 60s | |
dobrze?
18 sty 17:16
Spaz: może być. trochę pogmatwany zapis ale dobrze. przejdzie
18 sty 17:27
dero2005:
różnica prędkości
vs − vp = 30 − vp
droga (długość pociągu) = 20*30 = 600 m
t − czas = 1 min = 60 s
30 − vp = 60060 = 10
vp = 30 − 10 = 20 ms
18 sty 17:27
Abrab: okej dziękuje
18 sty 17:33
fajka: Dobrze
18 sty 18:53