Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax^2+bx+c, jeśli wiadomo, że o
Magda91: 1. Wyznacz współczynniki a,b,c funkcji kwadratowej y=ax
2+bx+c, jeśli wiadomo, że osią symetrii
jej wykresu jest prosta o równaniu x=2, a do wykresu należą punkty A=(0,3), B = (−2, 27).
2. Funkcja liniowa osiąga wartości dodatnie tylko dla x∊(3, +
∞), a do jej wykresu należy punkt
A=(−1, −8). Wyznacz wzór tej funkcji.
Były ktoś łaskaw?
Wojtek: 1.
a*0
2+b*0+c=3
a*(−2)
2+b*(−2)+c=27
to w jednej klamerce i rozwiązać

2.
z przedziału wynika ze miejscem zerowym jest 3
a*3+b=0
a*(−1)+b=−8
to też w jednej klamerce

i rozwiązać