tangens
ania: nie wiem moze mi pomozecie?
wiedząc, że tg(x − 45') = 3, oblicz tgx.
18 sty 22:51
think: no ja bym to zrobiła w każdym razie tak
| | tgx − tgy | |
tg(x − y) = |
| |
| | 1 + tgxtgy | |
| | tgx − tg45' | |
tg(x − 45') = |
| |
| | 1 + tgxtg45' | |
| | tg42' + tg48' | |
tg45' = |
| = .... wartości są w tablicach albo podręczniku |
| | 2 | |
i masz wtedy
| tgx − tg45' | |
| = 3 |
| 1 + tgxtg45' | |
tgx − tg45' = 3 + 3tgxtg45'
tgx − 3tgxtg45' = 3 + tg45'
tgx(1 − 3tg45') = 3 + tg45'
| | 3 + tg45' | |
tgx = |
| = ... |
| | 1 − 3tg45' | |
18 sty 23:02
ania: hm pomozecie ?
18 sty 23:02
18 sty 23:16