ostrosłup
paweł: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość sciany bocznej h=6√3 tworzy z wysokoscia
ostrosłupa kat 30 stopni. Oblicz V
18 sty 21:03
Wojtek:

α=30 stopni
H−wysokość ostrosłupa
h−wysokość ściany bocznej
a−odległość środka czworokąta do boku czworokąta
teraz z kątów w trójkącie wylicz sobie H, później z pitagorasa liczysz a, które jest polową
boku kwadratu i objętość to już sama formalność
18 sty 21:08
paweł: a ja myslłem ze to trzeba zrobic tak ;
h=6
√3
a
√3/2= 6
√3
a
√3=12
√3
a=12
18 sty 21:23
Niunia85: to jest wzór na wysokośc trójkąta równobocznego a w zadaniu tego nie ma więc nie możesz tak
przyrównywać
18 sty 21:27
Wojtek: na przeciwko 30 stopni masz a, na przeciwko 60 masz a
√3,na przeciwko 90 2a
czyli
h=6
√3 ⇔a=3
√3 ⇔ H=3
18 sty 21:27