obliczenie logarytmu
dareczek: siema. troche mnie w szkole nie było i nie za bardzo czaje o co chodzi w tym. moze mi ktos
wytłumaczyc jak zrobić takie zad:
\wiedzać że: log
52=a i log
57=b oblicz log
12528 pomoze ktos
18 sty 20:29
ICSP: Znasz twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu?
18 sty 20:30
dareczek: właśnie nie
18 sty 20:33
18 sty 20:34
dareczek: wyskakuje mi ze nie ma takiej strony
18 sty 20:35
dareczek: sory już mam
18 sty 20:35
dareczek: teraz juz mniej wiecej wiem o co chodzi. bynajmniej w teorii
18 sty 20:36
ICSP: Według tego twierdzenia przyjmę następujące wartości: a = 125, b = 28, c = 5 i stosujeL
| | log5 28 | | log5 28 | | log5 4 * 7 | |
log125 28 = |
| = |
| . = |
| = U{log5 22 + |
| | log5 125 | | 3 | | 3 | |
| | 2log5 2 + log5 7 | | 2a + b | |
log5 7}{3} = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 sty 20:37
ICSP: Troche mi w jednym miejscu kreska ułamkowa nie wyszła ale myślę że się domyślisz co tam jest.
18 sty 20:38
dareczek: wiem ze ma wyjść 2a+b3
18 sty 20:39
ICSP: I tyle wychodzi.
18 sty 20:40
dareczek: po tym + ma byc ta końcówka tak?
18 sty 20:41
ICSP: Tam był licznik jest to twierdzenie: Loga b*c = loga b + loga c. To wszystko oprocz tej
trojki jest w liczniku.
18 sty 20:43
dareczek: a mógłbyś mi wytłumaczyć jeszcze jeden przykład

z troche innego zadania
18 sty 20:44
ICSP: Jeżeli będe wstanie
18 sty 20:45
dareczek: to ogarnąłem. 3 to mianownik
18 sty 20:45
dareczek: ok: mam wyznaczyc x jeśli: (x+2)[log337+ log321]=log44x+1
18 sty 20:46
ICSP: Problem jest jak na razie w tym ze nie umiem ustalać dziedziny logarytmów.
Więc spróbuje coś wykombinować bez dziedziny.
log3 37 + log3 21 = log3 9 = 2
2(x+2) = log4 4x+1. Teraz korzystam z twierdzenia 3 na tej stronce co ci podałem.
2(x+2) = x+1 ⇔ x = −3
18 sty 20:51
dareczek: kurcze wychodzi x=−5
18 sty 20:53
dareczek: sory mój błąd

powinno być x−1
18 sty 20:55
dareczek: i dobrze wychodzi

sory za wprowadzenie w błąd
18 sty 20:56
ICSP: a po drugiej stronie równania nie ma log4 4x−1?
18 sty 20:57
dareczek: wlasnie jest. ma byc log44x−1 mój błąd
18 sty 22:32