matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
skąd ten wynik całki?
Grzywa:
dlaczego ∫2x/x
2
+1dx = ln(x
2
+1) a może to nie tak?
18 sty 17:33
Godzio:
2x
∫
dx
x
2
+ 1
x
2
+ 1 = t 2x = dt
dt
∫
= In|t| + C = In(x
2
+ 1) + C
t
18 sty 17:35
Grzywa:
dziękuję
18 sty 17:37
danny:
dt
można łatwiej
licznik jest pochodną mianownika, więc wzór ∫
zawsze jest spełniony
t
18 sty 17:56